JDT Tuan Rumah Kumpulan I Liga Juara-juara AFC 2022

JDT Tuan Rumah Kumpulan I Liga Juara-juara AFC 2022

Tuan rumah berpusat untuk perlawanan Peringkat Kumpulan Timur Liga Juara-Juara AFC 2022 telah ditetapkan.

Kuala Lumpur: Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) hari ini mengesahkan negara tuan rumah bagi perlawanan Peringkat Kumpulan Liga Juara-Juara AFC 2022™ (Timur), yang akan berlangsung dari 15 April hingga 1 Mei.

kredit: AFC

Buriram, Thailand akan menyediakan stadium untuk perlawanan dalam Kumpulan F, yang akan menampilkan Shandong Taishan FC dari PR China, pemenang dua kali Liga Juara-Juara AFC Urawa Red Diamonds dari Jepun, Lion City Sailors Singapura dan pemenang perlawanan Peringkat Playoff antara Korea Daegu FC dari Republik dan Buriram United dari Thailand.

Sementara itu, Kumpulan G akan diadakan di Bangkok, Thailand, di mana Melbourne City dari Australia akan memulakan kempen pertama mereka bersama BG Pathum United dari Thailand, pemenang Piala FA Korea Jeonnam Dragons dan United City FC dari Filipina.

Perlawanan dalam Kumpulan H akan dihoskan di Ho Chi Minh, Vietnam, dengan pemenang dua kali Jeonbuk Hyundai Motors dari Republik Korea akan menentang Yokohama F Marinos dari Jepun, Hoang Anh Gia Lai dari Vietnam dan pemenang playoff yang menampilkan China Changchun Yatai dari PR dan pemenang pertandingan Peringkat Awal antara Kaya-Iloilo FC dari Filipina dan Sydney FC dari Australia. 

Johor Bahru, Malaysia akan menjadi latar belakang perlawanan dalam Kumpulan I, yang terdiri daripada juara Liga J1 Kawasaki Frontale, lapan kali Liga Super China dan dua kali juara Liga Juara-Juara AFC Guangzhou FC serta Johor Darul Ta’zim dari Malaysia dan pemenang perlawanan playoff antara bekas juara Ulsan Hyundai dan Port FC Thailand.

Akhir sekali, bandar tuan rumah untuk Kumpulan J di Thailand, yang akan diketuai oleh bekas pasukan ke separuh akhir Shanghai Port dari China PR, Thailand Chiangrai United, Kitchee SC dari Hong Kong dan sama ada Vissel Kobe dari Jepun atau Australia Melbourne Victory, akan disahkan dalam masa yang sesuai.

Begitu juga, negara tuan rumah berpusat untuk perlawanan Peringkat Kumpulan Liga Juara-Juara AFC 2022™ (Barat) akan dimaklumkan setelah dimuktamadkan.

Sumber: AFC Champions League

Gadmin

P