Makan Sarapan Boleh Membantu Anda Membakar Lebih Banyak Karbohidrat Apabila Anda Bersenam

Makan Sarapan Boleh Membantu Anda Membakar Lebih Banyak Karbohidrat Apabila Anda Bersenam

Perkara yang perlu anda ketahui sebelum anda pergi ke gim atau denai pada waktu pagi.

Makan sarapan pagi sebelum bersenam boleh membantu badan anda membakar karbohidrat semasa pesta peluh, dan lebih cepat mencerna makanan selepas itu, menurut satu kajian baru-baru ini.

“Ini adalah kajian pertama yang menunjukkan bahawa sarapan pagi mempercepatkan pelepasan glukosa daripada aliran darah dan ke dalam otot selepas kita makan tengah hari, walaupun ketika kita melakukan senaman di antara sarapan pagi dan makan tengah hari,” Javier Gonzalez, PhD, pengarang bersama, dan pensyarah kanan di Jabatan Kesihatan di Universiti Bath di UK, memberitahu Healthline.

Apakah kajian yang ditemui?

Penyelidik yang diketuai oleh pasukan di Universiti Bath melihat 12 lelaki dewasa yang makan bubur dengan susu dua jam sebelum berbasikal selama sejam, dan membandingkannya dengan mereka yang berpuasa semalaman sebelum perjalanan. Mereka mendapati bahawa mereka yang makan meningkatkan kadar di mana mereka membakar karbohidrat semasa senaman. Mereka yang makan juga meningkatkan kadar badan mereka mencerna dan memetabolismekan makanan selepas bersenam juga.

“Kami mendapati bahawa, berbanding dengan melangkau sarapan pagi, makan sarapan sebelum bersenam meningkatkan kelajuan di mana kita mencerna, menyerap, dan memetabolismekan karbohidrat yang mungkin kita makan selepas bersenam,” kata Gonzalez dalam satu kenyataan.

Kajian itu diterbitkan bulan lepas dalam American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Penyelidik berkata bahawa karbohidrat yang dibakar semasa bersenam bukan hanya datang dari sarapan yang dimakan – tetapi juga dari karbohidrat yang disimpan dalam otot sebagai glikogen. Peningkatan dalam penggunaan glikogen otot ini mungkin menjelaskan mengapa terdapat pelepasan gula darah yang lebih cepat selepas makan tengah hari apabila sarapan pagi telah dimakan sebelum bersenam, katanya. Gonzalez menyatakan bahawa penyelidikan terdahulu mendapati rehat dan makan sarapan pagi boleh mengubah cara kita memetabolismekan makan tengah hari.

Makan sarapan pagi yang tinggi lemak, protein, atau karbohidrat mungkin akan menghasilkan tindak balas yang berbeza, jelas Gonzalez. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa sarapan pagi tinggi lemak menjejaskan kawalan glukosa darah pada waktu makan tengah hari, yang merupakan tindak balas yang bertentangan dengan makan sarapan pagi yang tinggi karbohidrat atau protein. Kebanyakan penyelidikan mengenainya dilakukan apabila orang berehat selepas itu, bukan ketika mereka bersenam.

Gonzalez menyatakan bahawa kajian itu kecil tetapi dikawal ketat.

Kedua-dua Gonzalez dan penyelidik luar ingin mengetahui lebih lanjut tentang kesan berpuasa dan makan berkaitan dengan bersenam pada populasi lain, seperti wanita, atau mereka yang berlebihan berat badan dan obes.

“Lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum kita boleh membuat kesimpulan muktamad mengenai kesan makan sebelum bersenam terhadap hasil kesihatan dan kesejahteraan fizikal kita,” Rachel Stahl, RD, pakar diet berdaftar dari New York City, memberitahu Healthline.

Sumber artikel: https://www.healthline.com/health-news/eating-breakfast-burn-more-carbs-when-you-work-out

Gadmin

P